Energie besparen Kay van de Vorst  

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in de winter

In de winter zijn de dagen kort en laat de zon zich maar weinig zien. Ook kan het winterweer ervoor zorgen dat je zonnepanelen bedekt worden door een flinke laag sneeuw. Dit artikel geeft antwoord de meest gestelde vragen over zonnepanelen in de winter.

Zijn zonnepanelen in de winter wel rendabel?

Zonnepanelen zetten licht om in energie en veel mensen stellen ons dan ook de vraag of hun zonnepanelen wel rendabel zijn in de winter. Het klopt inderdaad dat zonnepanelen het meest opbrengen in de zomer bij direct daglicht, maar dat betekent niet dat de panelen in de winter niet rendabel zouden zijn. Zonnepanelen werken op licht en wekken dus het hele jaar energie op, ook bij bewolkt weer. Hiervoor hoeft de zon dus niet te schijnen. In de periode oktober tot maart brengen zonnepanelen nog steeds 30% van de jaarlijkse energie op. De overige 70% wordt tussen april en september opgewekt. Het is dus waar dat de panelen in de zomer meer rendement leveren, maar misschien niet zo veel meer als je in eerste instantie zou verwachten.

Kan ik niet beter wachten tot de zomer met het aanschaffen van zonnepanelen?

Die vraag krijgen we wel vaker. Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk je te realiseren dat je zonnepanelen voor de lange termijn hebt en niet alleen in de zomer. Je hebt ieder jaar te maken met verschillende seizoenen dus kun je de zonnepanelen net zo goed in de winter aanschaffen. Dan zijn ze gebruiksklaar in de lente wanneer de dagen langer worden en je weer optimaal kunt genieten van de opbrengst van energie.

Waar moet ik op letten?

Als je jouw zonnepanelen maximaal wilt benutten in de winter is het slim om op het volgende te letten:

In de winter heb je te maken met een laagstaande zon. Dit betekent dat gebouwen of bomen uit de omgeving al snel lange schaduwen over je zonnepanelen kunnen creëren. Hetzelfde kan gebeuren met schoorstenen en satellietschotels. Bij platte daken kan zelfs de schaduw van je eigen zonnepanelen effect hebben op het rendement. Een juiste plaatsing van de zonnepanelen is dan ook essentieel. Schakel daarvoor altijd een betrouwbare vakspecialist in! Deze kan de zonnepanelen zo installeren dat ze een maximaal rendement opleveren.

Hoe houd ik mijn zonnepanelen schoon bij sneeuw?

De afgelopen jaren hebben we eigenlijk geen strenge winters gehad. Maar wat als het nou toch gaat vriezen en je zonnepanelen bedekt raken onder een flinke laag sneeuw?

Als er sneeuw op je zonnepanelen ligt, wekken deze nauwelijks energie op. Daarom is het verstandig sneeuw zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe houd je zonnepanelen sneeuwvrij en wat moet je absoluut niet doen?

Wel doen

  • Hellingshoek: Je kunt de hellingshoek van de zonnepanelen laten aanpassen naar 40 graden. De sneeuw zal er dan, als het niet al te hard vriest, vanzelf afglijden. Wees wel alert als je onder de panelen doorloopt: een groot pak vallende sneeuw kan gevaarlijk zijn. Helaas is het niet altijd mogelijk om een hoek van 40 graden aan te houden. Een vakspecialist kan je hierover informeren.
  • Vakspecialist: Laat de zonnepanelen sneeuwvrij maken door een installateur. Dit kan vaak voor een klein bedrag en je hoeft zo geen onnodige risico’s te nemen door zelf het dak op te gaan.
  • Telescopische wisser: Deze kun je bij de meeste bouwmarkten aanschaffen. Je kunt hiermee gemakkelijk sneeuw van de panelen afhalen zonder dat je zelf het dak op hoeft.
  • Zelfreinigende zonnepanelen: Zelfreinigende zonnepanelen worden steeds populairder. Deze zijn voorzien van sproeiers die de panelen schoonmaken met een mix van water en reinigende zeep en ze vervolgens afspoelen met water. De sproeiers brengen geen schade aan de zonnepanelen toe omdat de druk van het water laag is. Bijkomend voordeel: ook vogelpoep, stof en ander vuil vormen geen bedreiging meer voor het rendement van je zonnepanelen.

Leave A Comment