Energie besparen Kay van de Vorst  

Verschillen tussen de gloeilamp, spaarlamp en LED lamp

Dat we met onze gloeilampen moeten vervangen voor iets anders, dat is voor veel mensen wel duidelijk. Dat LED lampen beter zijn dan spaarlampen weten velen ook. Maar waarom is dit eigenlijk? GreenHome legt je in deze blog uit wat de verschillen zijn tussen gloeilampen, spaarlampen en LED lampen. En waarom het slim is om je woning te voorzien van LED verlichting.

Waar het allemaal mee begon: de gloeilamp
Sinds 2012 mogen er geen gloeilampen meer in de handel komen. Veel fabrikanten hebben dit tot op heden kunnen omzeilen, maar vanaf 27 februari 2016 is er echt definitief afscheid genomen van de gloeilamp. Reden hiervoor is dat gloeilampen relatief maar een klein deel van de elektrische energie omzetten in licht. Kortom, het zijn stroomvreters en dat is natuurlijk zonde. Daarom moeten we snel over naar LED. Wat kan zo’n klein lampje bijdragen aan het milieu denk je misschien? Dat is al met al niet gering: het leidt in heel Europa tot een besparing van 40 miljard kWh in 2020! Omgerekend is dat ongeveer vergelijkbaar met het jaarlijkse stroomverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. Genoeg reden om over te stappen op een spaarlamp of LED lamp dus!

Verschillen tussen LED lamp en spaarlamp
Waarin verschilt een spaarlamp van een LED lamp? Een spaarlamp is in feite een kleine, opgevouwen TL buis. Een spaarlamp is erg goedkoop in gebruik en vergeleken met de LED lamp ook goedkoop qua aanschafkosten. Daarnaast gaat een spaarlamp in totaal 7.000 branduren mee.

Wat betreft gebruiksvriendelijkheid is waarschijnlijk het meest bekende verschil dat een spaarlamp niet goed aan en uit kan worden gezet en een LED lamp wel. Het opstartproces van de spaarlamp is langer dan die van een LED lamp. Daarnaast wordt de levensduur van een spaarlamp verkort door het aan en uitschakelen van de lamp (behalve bij speciale spaarlampen). Een ander groot nadeel is de hoeveelheid kwik die in de spaarlamp zit. Daarom moet je kapotte lampen goed scheiden en bij het chemisch afval gooien.

Een LED lamp gaat in vergelijking met de spaarlamp nog veel langer mee, namelijk 20.000 branduren. Vanwege de vele LEDjes, moet een LED lamp goed zijn warmte kwijt kunnen. Dit heeft als nadeel dat een LED lamp hierdoor minder geschikt is voor een spotje of gesloten lampenkap. Echter biedt een LED lamp je meer gebruikersgemak dan een spaarlamp doordat de LED lamp vrijwel direct aan en uit gaat (terwijl je bij een spaarlamp vaak een tijdje moet wachten voor je voldoende licht hebt).

Qua energiebesparing geldt dat zowel de LED lamp als de Spaarlamp zorgen voor een forse daling vergeleken met traditionele gloeilampen. Beide lampen verbruiken zo’n 80% minder energie vergeleken met de gloeilamp.

Een overzicht van alle getallen vind je in onderstaande tabel. Je ziet dat de LED lamp de investering dus absoluut waard is, aangezien deze op de lange termijn het minste kost per branduur.

Leave A Comment